جشن سده

جشن سده چیست؟

جشن سَده از جشن‌های ایرانی است که در آغاز شامگاه ۱۰ بهمن برگزار می‌شود.
این جشن هزاران سال قدمت دارد و از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی به‌شمار می‌رود.
این جشن، جشن پیدایش آتش در نظر گرفته می‌شود. بر اساس شاهنامهٔ فردوسی، پیشینهٔ این جشن به دوران هوشنگ‌شاه، دومین پادشاه پیشدادی، بازمی‌گردد. در روایات اساطیری ایران باستان آمده‌است که هوشنگ‌شاه به هنگام شکار، چون مار دراز سیاه‌رنگی را می‌بیند، به سوی آن سنگی پرتاب می‌کند که از برخورد این سنگ به سنگ دیگر، جرقه‌ای شکل می‌گیرد و بوته خشکی که آنجا بوده، آتش می‌گیرد . ایرانیان از آن هنگام به بعد از آن آتش پاسداری می‌کنند.

یکی روز شاه جهان سوی کوه
گذر کرد با چند کس هم گروه
پدید آمد از دور چیزی دراز
سیه رنگ و تیره تن و تیزتاز
دو چشم از برسر چو دو چشمه خون
ز دود دهانش جهان تیره گون
نگه کرد هوشنگ با هوش و سنگ
گرفتش یکی سنگ و شد تیز چنگ
به زور کیانی رهانید دست
جهانسوز مار از جهانجوی جست
برآمد به سنگ گران سنگ خرد
همین و همان سنگ بشکست گرد
فروغی پدید آمد از هر دو سنگ
دل سنگ گشت از فروغ آذرنگ
نشد مار کشته ولیکن ز راز
ازین طبع سنگ آتش آمد فراز
جهاندار پیش جهان آفرین
نیایش همی کرد و خواند آفرین
که او را فروغی چنین هدیه داد
همین آتش آنگاه قبله نهاد
بگفتا فروغیست این ایزدی

جشن سده در پیش دبستانی

جشن سده در ماتیار چگونه برگزار شد؟

با توجه به اینکه فلسفه جشن سده، بر مبنای آتش است، تصمیم گرفتیم یک آتش کوچک در حیاط ماتیار درست کنیم.
آتش را بر پا کردیم و صندلی ها را به دور آن قرار دادیم. گروه به گروه آمدیم، روی صندلی ها، دور آتش نشستیم.
شعله های آتش را که درست کرده بودیم به عنوان نمادی از آتش به دست گرفتیم و داستان پیدایش آتش را از شاهنامه شنیدیم و سپس دور آتش چرخیدیم و‌ متل قدیمی شهرهای کوهپایه ایی به نام نقال را باهم خواندیم.

خوراکی‌های جشن سده

و در آخر یکی از خوراکی های روز سده که مخصوص کرمان  هست به اسم قاووت یا قوتو که یک خوراکی سنتی کرمان هست که  گردو و بادام و گندم را خشک و آسیاب می کنند و به صورت یک پودر می شود را خوردیم .

حال چرا این خوراکی را در این روز انتخاب کردیم؟

چون این خوراکی باعث می شود بدن گرم شود و در برابر سرما بدن مقاومت داشته باشد
و در زمان  قدیم با شروع فصل زمستان از این نوع خوراکی های گرم میخوردند که بدنشان گرم و در برابر سرما مقاوم بماند و بسیار تجربه خوشمزه ایی برایمان بود چون تا به حال این خوراکی سنتی رو امتحان نکرده بودیم.
 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید